crkvabosanska.org

Historija zajednice - Posljednja historija

Index članka
Historija zajednice
Antički period
Srednjovjekovni period
Posljednja historija
fusnote
pojmovnik
Sve Stranice

Posljednja historija

15. Januara 2002 godine, Krstjanska zajednica sa hižom u gradu Tuzli starta i registruje se u neovisnu i zasebnu cjelinu, legalnu vjersku Krstjansku zajednicu koja će sve učiniti da svijetu pokaže da krstjani postoje i u gradu Tuzli i u Bosni i Hercegovini. 26.04.2005. godine Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine  potvrdilo je kontinuitet pravnog lica te upisalo je Zajednicu u Registar crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Zajednica se rađala u jednome domu na kraju grada Tuzle. Na početku svoga djelovanja ova zajednica je okupljala pretežno omladinu koja je bila svjedok rata, i nevine ljude na kojima je ostala velika rana stradanja, rušenja i uništavanja njihovog grada. Zajednica je koliko toliko uspijevala kroz svoju angažovanost da pridobije omladinu u svoje članstvo i pruži im najveću utjehu koju mogu dobiti, a to je mir u duši sa Bogom.
Tako se iz dana u dan Zajednica širila dok nije bilo mjesta u prostoru gdje se okupljalo i dok u toj porodičnoj kući nije više bilo mira niti danju ni noću. Počelo je traženje vlastitog prostora. 2002. godine je dobivena jedna stara kuća u centru grada te uz pomoć prijatelja - donatora, ta bivša kuća porodice Ćilimkovića je sanirana za potrebe Zajednice i njezine partnerske organizacije. Krajem 2005. godine općina Tuzla je dala građevinsku dozvolu za dogradnju, pored stare kuće po uzoru 100 godina strarog projekta, novog objekta - salu za potrebe većih skupova. Prostor služi zajednici od ljeta 2010.

Zajednica ima cilj postati značajni pozitivni faktor u društvu Bosne i Hercegovine. Ona želi surađivati sa svim pojedincima i organizacijama kojima je stalo unapređivanju istine, pravde i mira među ljudima. Ona želi biti veza među ljudima koji žele u jedinstvu Duha, ispod jednog Boga, po uzoru i učenju Gospoda Mesije Isusa, živjeti pobožni i pravedni život te se truditi da vrijednosti i blagoslovi Božijeg carstva budu realizovani u bosansko-hercegovačkom društvu.

 



 
Nalazite se: Početna