crkvabosanska.org

Pretvori patnju u dobit

U svakoj prilici zahvaljujte, jer je to za vas volja Božija u Hristu Isusu" ( 1 Solunjanima 5:18 )

U školjki sićušno zrno pijeska nalazi svoj put. "Taj uljez, gledajući kroz mikroskop, nježnom tijelu školjke izaziva bol i draženje. Nesposobna da sama ukloni taj komadić pijeska, školjka, da bi smanjila bol i iritantnost, oblaže zrno pijeska sa mekanom, nježnom oblogom, materijalom koji se preliva u bojama a koji stvara ona sama. Vremenom, školjka pretvara bolno draženje u prekrasan biser velike vrijednosti."

Mnogi od nas imaju "komadiće pijeska", neprilike koje u naš život dolaze prilično redovno...mnoge od tih neprilika mogu biti poprilično frustrirajuće i čak bolne.

Ali svaka od ovih smetnji i neprilika nam daje šansu da rastemo. Neke će zahtijevati veliko strpljenje, druge snažnu ljubav, nekad će biti potrebno da okrenemo i drugi obraz, nekad konfrontaciju, a neke neprilike će zahtijevati ljubaznost i razumijevanje. Na primjer, prema narkomanima trebamo postupati sa velikom ljubavlju. Prema svađalicama trebamo sačuvati zdravu distancu. Varalicama se trebamo suprostaviti. Manipulatori se trebaju nadgledati. Ljudima koji žele da kontrolišu druge trebamo pružiti otpor, one koji prebacuju krivnju na druge treba osporiti, ljude otrovnog karaktera trebamo izbjegavati, i tako dalje.

Sa Božijom pomoći, ako mi tako izaberemo, možemo pretvoriti svaki od ovih zrnaca pijeska koje nas uznemiravaju i iritiraju u bisere, ili im možemo dozvoliti da nas razljute. Nije važno ono što nam se dešava, već šta mi radimo sa onim što nam se dešava - to je važno, a to je naš izbor.

Molitva koja se preporučuje: " Dragi Bože, pomozi mi da vidim mogućnost za rast u svakoj uznemirujućoj situaciji. Ohrabri me da postanem jak kada je to potrebno, da uspostavim zdrave granice gdje je to potrebno, da praktikujem snažnu ljubav tamo gdje je ona neophodna , i da pokažem ljubaznost, strpljenje i razumijevanje gdje su oni potrebni. Pomozi mi da se uvijek pitam, 'Šta bi Isus uradio?' - i ohrabri me da uradim upravo to. Zahvalno u Isusovo ime. Amen.
 
Nalazite se: Početna Poučni tekstovi Pretvori patnju u dobit